Enkele dagen geleden ontving mijn eega de jaarlijkse brief van onze zorgverzekeraar. De brief ging over de veranderingen in 2012 en werd vergezeld van een lijst met de meest voorkomende vergoedingen in 2012 én van een overzicht van onze toekomstige premiekosten.
Die premiekosten zijn uiteraard inclusief een collectiviteitskorting. Want deze ondernemer is net als veel van haar collega’s verzekerd via een werknemende levenspartner. Een zorgverzekering zonder collectiviteit lijkt tegenwoordig voorbehouden aan een select groepje Nederlanders; degenen die niet in loondienst werken én niet zijn aangesloten bij de een of andere vereniging of bij een open collectief als De zzp’ers, De vegetariërs, De niet-rokers of De hyvers.
Met al die moderne collectiviteitsmogelijkheden lijk je heel dom als je een individuele zorgverzekering afsluit. Wat veel mensen echter niet beseffen is dat de pakketten waarop verzekeraars groepskortingen bieden, vaak hun duurdere pakketten zijn. Verzekeraars willen zo veel mogelijk klanten en bedenken daarom verschillende pakketten voor verschillende doelgroepen.
In de basis zijn verzekeraars natuurlijk ondernemingen die het recht hebben hun producten aan te bieden zoals het hen goeddunkt. Maar we hebben een overheid die als een van de grootste uitdagingen heeft om de komende decennia onze gezamenlijke zorgkosten zo veel mogelijk te beheersen. Daarnaast is de basisverzekering een collectieve voorziening die is gebaseerd op solidariteit en die de verzekeraars na veel lobbywerk toegewezen hebben gekregen.
De overheid stelt voor veel zorgbehandelingen de tarieven vast die artsen (ook ondernemers) in rekening mogen brengen. Die moeten zelf maar regelen dat ze daar wat aan verdienen. Waarom stelt diezelfde overheid niet ook een verplichte premie voor het basispakket van de zorgverzekering vast? Want je kunt mij niet vertellen dat die premie niet een beetje omlaag kan als verzekeraars geen tijd meer stoppen in het optuigen en administreren van allerlei collectiviteiten. Die zijn een overblijfsel uit het werknemerstijdperk dat inmiddels voorbij is en hebben niets, maar dan ook helemaal niets, te maken met solidariteit. Laat zorgverzekeraars – net als zorgverleners – hun winst maar halen uit efficiënt werken. En uit aanvullende verzekeringspakketten.
Omdat het vast nog even duurt voordat de overheid zo’n beslissing neemt, ga ik uitzoeken of het voor mij gunstig is over te stappen naar een verzekeraar die zijn premies niet opkrikt om sigaren uit eigen doos uit te delen. Maar bij het doorlezen van de post van mijn huidige verzekeraar leerde ik dat de vaccinaties die we nodig hebben voor onze komende vakantie grotendeels worden vergoed. Die prik, eh pik, ik dus eerst nog even mee.
[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”] [linkedin_share style=”top” float=”left”] [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]
Geef een reactie