Ruim ruim tien jaar geleden begon ik met ondernemersboeken schrijven. Daarvoor verdiepte ik me onder andere in de redenen waarom mensen kiezen voor het ondernemerschap. Om die makkelijker te kunnen onthouden, noemde ik ze de vier V’s van het ondernemerschap. De vier belangrijkste redenen waarom mensen ervoor kiezen ondernemer te worden en te blijven. De voordelen dus. Sindsdien vraag ik tijdens presentaties en in gesprekken regelmatig of mensen enig idee hebben welke dat zijn.
De V die iedereen die iedereen meteen noemt is die van vrijheid. Dat is veruit het belangrijkste voordeel dat mensen zien. Ook de V van verantwoordelijkheid wordt regelmatig spontaan genoemd. En de V van voldoening komt nog wel eens voorbij. De V van variatie is minder bekend bij starters, maar gevestigde ondernemers beamen dat zij genieten van het feit dat ondernemen zo lekker breed is. Er is ook nog een vijfde V, de villa in Frankrijk. Je kunt als ondernemer nu eenmaal meer verdienen dan in de meeste banen. Maar gelukkig is dat zelden de belangrijkste reden om ondernemer te worden.
Toen ik dik vijf jaar geleden een boek wilde schrijven voor alle mensen die dromen over een eigen bedrijf, maar nog steeds de stap niet hebben durven zetten, ging ik nadenken over de nadelen van ondernemerschap. Dat werden de vier F’s.
En sindsdien vroeg ik ook regelmatig of mensen enig idee hadden welke dat zijn. De innige relatie van een ondernemer met de F van fiscus kwam uiteraard snel naar boven. Net zo vaak als de F van financiële onzekerheid. Niet zo voor de hand liggend, maar vaak enorm herkenbaar voor gevestigde ondernemers; de F van frustraties. Met name als dingen niet zo (snel) gaan als een ondernemend mens graag wil. Bijna niemand raadde de vierde F, die van futiliteiten – ofwel het gedoe dat bij het ondernemen hoort. En natuurlijk is er dan ook snel een vijfde F bij bedacht, die van failliet. Want helaas vergroot ondernemen je kans ooit te maken te krijgen met een faillissement.
Het bijzondere aan dit lijstje is dat de meeste gevestigde ondernemers het met me eens zijn dat alle F’s wennen. Op een na. De F van futiliteiten. Een ondernemer wil ondernemen, dat doen waarvoor hij zijn bedrijf heeft opgericht. En de futiliteiten die nodig zijn om dat te kunnen doen blijven een ergernis. Zij leiden tot de meeste klachten van ondernemers.
Ondernemers die wel eens mee doen aan aanbestedingen klagen veelvuldig bij de overheid over het enorme gedoe. Uit de wet die gisteren naar de kamer is gedaan blijkt dat de overheid weer eens dappere pogingen doet dat gedoe te verminderen. Ik hoop alleen niet dat de overheid denkt dat het klagen nu stopt.
Want hoe mooi de V’s van het ondernemerschap ook zijn, zolang aanbestedingen blijven horen tot de futiliteiten van het ondernemerschap blijven ondernemers erover klagen.
[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”] [linkedin_share style=”top” float=”left”] [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]
Geef een reactie