Eens in de paar jaar vind ik in februari en maart allerlei gewichtige redenen om mijn jaarlijkse 1-april-verplichting aan de Belastingdienst nog niet te doen. Dus was het afgelopen donderdag eindelijk tijd voor mijn jaarlijkse avondje met de ondernemersaangifte voor de inkomstenbelasting.
Dat ik daar zo relaxed onder was komt doordat ik een paar jaar geleden de boekhouding van mijn eenmanszaak helemaal heb laten aansluiten bij de ondernemersaangifte en ik wist dat die boekhouding over vorig jaar helemaal af was. Daarnaast wist ik dat er geen serieuze wijzigingen in mijn situatie waren geweest. Dus ik ging vol goede moed aan de slag.
Nadat ik mijn persoonlijke gegevens had ingevuld, kwam ik bij het ondernemersdeel van de aangifte. Toen snapte ik ineens weer waarom zo veel ondernemers hun aangifte uitbesteden. En dat terwijl de Belastingdienst ondernemers adviseert in ieder geval de eerste – pakweg vijf – jaren hun aangiftes zelf doen. Om fiscale zaken makkelijker te maken produceert diezelfde Belastingdienst sinds een aantal jaren zelfs het Handboek Ondernemen voor (startende) ondernemers waarin ze het merendeel van de wetten en regels in duidelijke taal uitlegt. Geweldig boek! Helemaal super. Vooral niet op bezuinigen.
Maar als je dan vervolgens aangifte gaat doen kom je in een andere wereld. Daar krijg je als ondernemer te maken met allerlei vaktermen die nergens worden uitgelegd. Je kunt bij elke vraag in de aangifte wel op een vraagtekentje klikken voor een toelichting, maar daar staat dan vrolijk wat uitleg met daarin precies dezelfde vakterm. En tja, als je die niet kent, snap je het dus nog steeds niet.
En dus twitterde ik rond 21.00 uur ’s avonds dat ik was aanbeland bij de vraag of ik actief ben als ‘deelvisser’. Geen idee, maar vast niet.
En tja, onder welke investeringscategorie valt die vorig jaar gekochte computer? Anno 2011 ongetwijfeld de meest voorkomende ondernemersinvestering. In het Handboek staat duidelijk dat het een ‘bedrijfsmiddel’ is. Maar in de aangifte moet je dan kiezen of het een ‘machine’ of ‘installatie’ is óf een onderdeel van de ‘inventaris’. Tja.
Het aantal fiscale ondernemers zonder werknemers blijft groeien en inmiddels moet ruim de helft van alle ondernemersaangiftes worden gedaan door eenpitters. Dankzij Twitter weet deze ondernemer inmiddels dat een deelvisser iemand is die samen met anderen vist en als loon een deel van de vangst krijgt. Toch jammer dat andere ondernemers dankzij het ontbreken van dit soort simpele uitleg zich genoodzaakt voelen hun aangifte uit te besteden.
Wat mij betreft is het hoogste tijd dat de makers van het Handboek zich ook eens buigen over de ondernemersaangifte. Zodat veel meer ondernemers het volgend jaar ook aandurven voor 1 april zelf hun aangifte te doen.
[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”] [linkedin_share style=”top” float=”left”] [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]
Geef een reactie