“Heb je een mening over hoe we innovatieve ideeën in Nederland effectief om kunnen zetten in economie en gezonde planeetherstellende oplossingen? En wil je deze mening terug zien in de innovatieparagraaf van het regeerakkoord? Kom dan 1 juli naar Den Haag”. Dat was de uitnodiging waarop iemand van organisator Community of Talents me enkele weken geleden attendeerde.
En dus treinde ik afgelopen donderdag naar de hofstad voor een innovatief dagje meedenken. Gelukkig bleek mijn aanname dat innovatie vooral om techniek gaat en daardoor een mannending is, absoluut niet waar. Er waren ook veel vrouwen met meningen die bereid waren mee te denken. Dat laatste gebeurde vooral na de lunch, toen we enkele uren doorbrachten in deelsessies.
Ik sloot me aan bij de groep die als doel had hét topidee te bedenken om het innovatievermogen van Nederland te bevorderen. Gezien de resultaten van JP’s eigen innovatieplatform na een stuk of dertig(?) sessies, was in één middag hetzelfde bereiken een ietwat ambitieuze doelstelling. Die werd dus niet gehaald.
Toch was was de middag goed besteed. Mij werd namelijk weer eens duidelijk hoe simpel zaken soms kunnen zijn. Het is bekend dat de meeste innovaties van jonge kleine bedrijven komen. Luister dus vooral naar de eigenaren van dat soort bedrijven. En de meningen van die ondernemers waren donderdag glashelder. Als de overheid wil dat er meer wordt geïnnoveerd, moet ze dat niet actief stimuleren. Ze hoeft het alleen maar te faciliteren. Dus geen regelingen of subsidies bedenken om innovatie te bevorderen, maar drempels weghalen die innovatie tegenwerken. En dan dat gebrek aan regels goed communiceren. Dan doen ondernemende burgers de rest.
Om ons innovatievermogen te vergroten wordt de belangrijkste vraag dus hoe je ervoor zorgt dat er nog meer nieuwe bedrijven komen die durven innoveren. Ook dat kan een stuk makkelijker dan de politiek denkt. Hoe? Niet soebatten over regelingen ter bescherming van zelfstandig ondernemers, maar gewoon lekker doorgaan met de afbraak van de sociale zekerheid die de afgelopen decennia is ingezet. Inclusief aanpassing van het ontslagrecht. Verklein gewoon het verschil in zekerheden tussen werknemers en ondernemers. Dan verdwijnen ook voor werknemers met innovatieve ideeën de drempels richting in een eigen bedrijf waar ze die kunnen uitvoeren.
Als al die harde regels er niet meer zijn is het alleen nog nodig dat innovatieve burgers het zelfvertrouwen en motivatie vinden die nodig zijn om de stap naar ondernemerschap daadwerkelijk te zetten. En dan blijkt dat innovatie bevorderen vooral over “zachte” zaken gaat en dus stiekem een vrouwending is.
Ik vrees dat deze mening te simplistisch is om de innovatieparagraaf van een regeerakkoord te halen. Zoals gebruikelijk zal die wel weer voornamelijk gericht zijn op het stimuleren van grote ondernemingen.
[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”] [linkedin_share style=”top” float=”left”] [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]
Geef een reactie