Een van de basisprincipes van Public Relations is dat het makkelijker is persaandacht te krijgen in een periode met weinig nieuws in jouw sector, dan in een periode waarin je vooraf weet dat alle aandacht zal uitgaan naar andere zaken.
Ik vond het dan ook lichtelijk verwonderlijk dat het EIM uitgerekend de woensdag na Prinsjesdag had uitgekozen om haar relaties en de pers te informeren over een nieuw product. Het eerste jaarlijkse zakboekje met alle kerngegevens over het Midden- en Kleinbedrijf.
Terwijl de serieuze pers bezig was met alle Binnenhoffelijke toneelstukjes rondom de miljoenennota, bladerde deze ondernemer met veel plezier door de digitale versie van het nieuwe ondernemerschapszakboekje.
Dat ik niks heb met die miljoenennota komt vooral doordat de nadruk altijd wordt gelegd op allerlei doorrekeningen van het Centraal PlanBureau die dan weer worden vertaald in koopkrachtplaatjes. Die dan vervolgens weer worden geïllustreerd met plaatjes van een aantal enorm realistische gezinnen met salarissen of uitkeringen en wat de koopkrachtverandering voor hen betekent.
Het belangrijkste nieuws – van wat tegenwoordig met recht het Prinsjesdagcircus genoemd mag worden – is hoeveel hele of halve procenten onze modelgezinnen volgend jaar meer of minder overhouden van hun bruto-inkomen en hoeveel dat voor ‘ons’ allemaal gemiddeld is. Dit jaar was het grote nieuws dat ‘we’ volgend jaar gemiddeld 1 procent moeten inleveren.
Nog nooit in mijn volwassen leven heb ik ervaren hoe het is om een half of één procent per jaar te moeten inleveren. Mijn inkomen is zo onregelmatig dat ik heel goed weet hoe het is om het ene jaar 20 procent minder koopkracht te hebben dan het andere. En gelukkig weet ik ook hoe het voelt om de ene maand 200 procent meer koopkracht te hebben dan de andere. Maar een half of één procent per jaar?
Met geneuzel over koopkrachtstijgingen heb ik dus niks. Nou ja, tot afgelopen woensdag dan. Want op pagina 26 van de miljoenennota voor ondernemers meldt het EIM dat in 2012 voor zelfstandig ondernemers een stijging van het besteedbaar inkomen wordt verwacht van niet minder dan acht procent. Met de grote stappen snel thuis rekenmethode van een ondernemer betekent dat: acht procent meer inkomen minus een procentje of twee inflatie minus het procentje van dit kabinet. Dan blijft er voor ons ondernemers toch een koopkrachtstijging van zo’n slordige vijf procent over in 2012. Dat is tenminste een percentage waar je in een winkel wat aan hebt.
Wellicht dat het reuze informatieve boekje van het EIM in alle commotie rondom Prinsjesdag meer aandacht had gekregen als ze zo snugger waren geweest zelf deze link te leggen in hun persbericht.
[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”] [linkedin_share style=”top” float=”left”] [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]
Geef een reactie