Deze zomer liet D66 een onderzoek uitvoeren waaraan 774 ondernemers met weinig of geen personeel meewerkten. Gisteren bleek dat die ondernemers dit kabinet een 5,8 hebben gegeven. Nu weten trouwe lezers dat ik niet zo veel op heb met komkommertijdonderzoeken. Uit uiterst betrouwbare bron – mijn eigen geheugen – weet ik dat niveau en diepgang ook deze keer ontbraken. Als lid van D66 ontving ik namelijk een uitnodiging om deel te nemen.
Maar ondanks het gebrekkige niveau van het onderzoek en dat ‘we’ dit kabinet toch een mager zesje gaven, moet datzelfde kabinet zich misschien toch zorgen maken over zijn ondernemersachterban. Afgelopen week kwamen mij namelijk twee voorstellen ter ore die dat rapportcijfer wel eens zouden kunnen verlagen.
Zo hoeven de paar duizend ondernemers die jaarlijks alleen een bedrijf willen opzetten in de BV-vorm, voortaan niet meer naar de notaris. En lijkt de kapitaalseis van €18.000 nu echt te gaan vervallen. Dat klinkt als lastenverlichting. Maar leveranciers van kleine bv’s gaan ongetwijfeld om allerlei zekerheden vragen en op kosten van diezelfde ondernemers allerlei kredietchecks doen. Daarnaast zien notarissen dankzij de strengere financieringsregels bij hypotheken hun inkomsten al verder teruglopen. Zij zijn vast niet blij met alwéér een maatregel die omzet kost.
Of er veel ondernemers zijn die door deze versoepeling op de regeringspartijen gaan stemmen, vraag ik me af. Maar dat er onder de 1500 notarissen (en hun medewerkers) mensen zijn die hun ongenoegen laten blijken bij de volgende verkiezingen, lijkt mij wel duidelijk.
Daarnaast wordt op het Ministerie van Financiën gewerkt aan een plan om de controlelast op de aangiften van bijna 1 miljoen kleine ondernemers terug te dringen. Die groep hoeft waarschijnlijk in de toekomst geen aangiftes meer te doen als zij hun boekhouding (gaan) doen in een door de fiscus goedgekeurd internetboekhoudpakket. Aan de hand van de inkomsten en uitgaven op de bankrekeningen én de inkomende en uitgaande facturen, is namelijk prima af te lezen hoeveel omzet- en winstbelasting kleine ondernemers moeten afdragen.
Of dat dit kabinet stemmen gaat opleveren van die kleine ondernemers? Ik betwijfel het. Maar dat een aanzienlijk deel van de dik 30.000 accountants en boekhouders in ons land overbodig wordt en na invoering van dit plan geen fan meer is van dit kabinet, lijkt mij overduidelijk.
Daar Tilburg dik een uur treinen van Den Haag ligt, ben ik ervan overtuigd dat de meeste plannen op ondernemersgebied mij nog niet hebben bereikt. Ik ben dan ook benieuwd welke ondernemersplannen er over twee weken in het koffertje van Jan Kees de J. zitten. Maar nog benieuwder ben ik hoeveel ondernemers bij een volgend onderzoek dit kabinet een dikke onvoldoende geven omdat hun markt steeds verder wordt ingeperkt.
[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”] [linkedin_share style=”top” float=”left”] [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]
Geef een reactie